Programötletek

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

Itt vagy most: Diákkörös alkalmak rovat >>> Különleges alkalmak >>> Elsős alkalmak
Alpontok: Kezdőoldal | Csali | Programötletek | Tuti tippek, tipikus hibák


Legyen olyan az elsős alkalom, amilyen a diákkör! Az, hogy kicsit jobban összerakjuk a programot, ne jelentse azt, hogy a szebbik arcunkat mutatjuk, pláne ne csapjuk be őket! Csak azért, mert esetleg nem vallásos diákok is megjelennek, nem tanácsos lespórolni az imát vagy a dicsőítést...

A program legyen érdekes, és szóljon róluk, NEKIK.

Próbáljuk meg megmutatni, hogy ebbe a diákkörbe be lehet illeszkedni, integrálódni. Főleg nagy diákköröknél probléma, hogy a sok-sok ismeretlen kavalkádjában szerencsétlen érdeklődő reménytelennek tartja, hogy itt ő valaha is otthon fogja érezni magát. Talán a legjobb, ha egy nemrég becsatlakozott diákkörös mesél arról, hogy ő hogyan lett idegenből a közösség valódi tagja...

Dicsőítés

Lehet az alkalmat dicsőítéssel kezdeni, hiszen a zene oldja a feszültséget :), jó hangulatot teremt, és a késők is bátrabban be mernek jönni, mintha épp egy "szónoklatot" szakítanának félbe. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl sok dal - elég 3-4. Fontos, hogy legyen elég hangszer és elég énekesfüzet, hogy az újak is bekapcsolódhassanak. Ha úgy látjuk, hogy a közönség vevő rá, akár meg is taníthatunk nekik egy egyszerűbb dalt, de nem kell erőltetni.

A diákkör bemutatása

A nyitóalkalom legfontosabb funkciója az, hogy az érdeklődők képet kapjanak a diákkörünkről, megtudják, milyen programjaink szoktak lenni. Érdemes a következőket elmondani:

  • A diákkör tagsága kötetlen, hívő vagy nem hívő is lehet tag, akármilyen felekezetből jöhetnek, nem feltétel a templomba járás, van, aki meg sincs keresztelve (ez utóbbit lehet kiemelni is, mert sokatmondó és demagóg :)
  • Mivel foglalkozunk: úgy élünk, hogy az élet több, mint anyag - kell hogy legyen valami felsőbb értelme, így Istenről és "az élet nagy kérdéseiről" szervezünk előadásokat, beszélgetéseket, ilyen témákban próbálunk közösen gondolkodni. Az egyetemen ugyan rengeteg dolgot megtanulhatunk, de nagyon sok igazán fontos kérdés sosem kerül terítékre.
  • De ami még fontosabb: a diákkör KÖZÖSSÉG! - barátok, testvérek, nagy figyelem az újak befogadására, kirándulás, közös mozizás, társaság - ezt nagyon ki kell domborítani!
  • Beszélhetünk a MEKDSZ-ről is.
  • Bemutathatjuk, hogy milyen programokat tervezünk a félévre (erről akár kis szórólapot is kioszthatunk).
  • Igénybe vehetünk "multimédiás eszközöket" is: nagyon fel tudja dobni az alkalmat, ha levetítünk egy poénos ppt-t a diákkörről, egy közös táborozásról, fényképekkel, idézetekkel, pár perces videókkal. (A MEKDSZ-irodából lehet projektort kérni, laptopot vigyetek magatokkal).

Játékok

A közös játék kiválóan alkalmas ismerkedésre, névtanulásra, stresszoldásra, nevetésre. Jó játékötletekhez kattints ide: [1] Készüljünk többféle játékkal is, hogy ne érjen meglepetésként, ha a vártnál többen / kevesebben jönnek el az alkalomra.

Áhítat

Nyitóalkalmon is lehet áhítatot tartani, hiszen nem titkoljuk a kereszténységünket. DE: semmiképp se legyen túl hosszú, túl kegyes, túl elszállt, azaz ne csak a hívőkhöz szóljon. Viszont lehet, hogy valakit pont az áhítat gondolkodtat el. Akár úgy is lehet, hogy nem kérünk meg valakit külön egy kerek áhítat tartására, hanem aki a diákkört bemutatja, annak a bemutató beszédébe bele lehet fűzni egy-két tartalmas, "áhítat-jellegű", Istenről szóló gondolatot is.

Színdarab előadása

Ha vannak a diákkörben kreatív, lelkes, szerepelni is szerető emberek, akkor akár egy kisebb színdarabot is elő lehet adni. Ez a fantáziánktól és a hangulattól függően szólhat magáról a diákkörről (vicces formában), esetleg valamilyen elgondolkodtató, kicsit evangélizáló jellegű témát is be lehet vetni, ez is lehet vicces, de akár komoly is. Ha a diákkör valami extra hülyeségre is specializálódott (pl. a közgázos diákkörnek van saját zenekara, a Beatles Spears, akik Beatles-dalokat költenek át nagyon poénos formában), akkor azt is meg lehet csillogtatni. Ezektől kicsit életszerűbb, oldottabb lesz az alkalom.

Teaház

Az eszem-iszom a legklasszikusabb hangulatteremtő, a legkézenfekvőbb beszélgetés-indító eszköz. Tehát bátran csináljunk teaházat, előtte persze ne felejtsünk el felelőst felkérni a rágcsálnivaló, tea, cukor, vízforraló, stb. beszerzésére.

Ági és Zsuzsi (ardeoagi kukac gmail.com)

vissza

Személyes eszközök