Induktív bibliatanulmányozás

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

Itt vagy most: VagyOK >>> VagyOK BT
Alpontok: Bibliodrámácska | Lectio Divina | Induktív bibliatanulmányozás | Képodráma | Evangelizációs Bibliatanulmányozás


Induktív bibliatanulmányozás

Itt annyit tudhatsz, amennyit az Ige elmond. Nem rakunk hozzá és nem veszünk el belőle: egyedül a szöveg beszél. Évezredek óta elég ennyi. Így néz ki egy igazi jó kis induktív BT. Egy lehetséges Igerész a Bibliatanulmányozásra a János 10:22-39 (a téli táborból talán rémlik még:)

Az induktív bibliatanulmányozás lényeges eleme, hogy nem a saját Bibliánkból olvassuk el a szöveget, amelyben talán már ki is vannak emelve szövegrészek, tördelve is van a szöveg, hanem egy teljesen egybefüggő szövegfolyamként kinyomtatva kapják azt kézhez az emberek. Ráadásul azt sem áruljuk el, hogy a Biblia mely részéből való a történet. Meglepő, hogy ezzel a módszerrel mennyire sok teljesen új összefüggést lehet felfedezni. Itt töltheted le a János 10:22-39 ily módon begépelt szövegét.


A BT levezetése:

1. Ismerkedés: ez lehet egy ismerkedős, vagy névmemorizáló játék, vagy mindenki mondhat magáról 3 dolgot, amit nagyon szeret/fontos neki és 3 dolgot, amit utál.

2. Imádkozzatok röviden a bibliatanulmányozásért! (ha úgy találjátok, hogy ez feszélyezne némelyeket, akkor nem kötelező)

3. A szöveget olvassátok át magatokban többször, figyelmesen! Próbáljátok úgy olvasni, mintha először olvasnátok ezt a szakaszt! Most még mindenki egyedül dolgozzon! Figyeljétek meg a szöveget, a gondolatmenetét, az események sorrendjét! Keressetek kulcsszavakat, és próbáljátok meg felosztani a szöveget a konfliktus kibontakozása alapján!

4. Beszéljétek meg, hogy ki mire jutott!

5. A történet további tanulmányozása következik. Ha minden teljesen világosnak tűnik, akkor is érdemes a következő kérdésekre megkeresni a szövegből a választ, hátha tudtok valami újat tanulni Isten Igéjéből. Lehetőleg tartózkodjatok attól, hogy nagy és hosszú tanításokat mondjatok! E helyett próbáljátok meg közösen a szövegből megkeresni a választ! A kérdések:

  • Hol kezdődik a konfliktus tulajdonképpen? Miért akadt ki a nép?
  • A nép kérdésére (Te vagy-e a Krisztus?) válaszol-e Jézus? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem?
  • Mit jelentett a szöveg alapján Jézus számára az Ő istensége? Mit jelentett ez a népnek? És mit jelent ez a tanítványokra nézve?
  • Mit tudunk meg itt a pásztor feladatáról? Mit tudunk meg a juhokról?
  • Mit jelentett akkor és ott az a kijelentés, hogy "istenek vagytok"? (ehhez esetleg elolvashatjátok a 82. Zsoltárt)

6. Beszélgessetek arról, hogy a frissen felfedezett dolgokat hogyan tudjátok az életetekbe beépíteni! Ehhez is van néhány kérdés:

  • Mit jelent számodra Jézus istensége? Mindenki mondjon néhány példát, amikor ez tényleg jelentett valamit számára! Az se baj, ha valakinek nincs ilyen példája. Ebben az esetben elmondhatja azt, hogy mi az, ami Jézus személyében általában hangsúlyos számára.
  • Mit jelent számodra az "isten" fogalma? Mit kezdetek azzal, hogy "istenek vagytok"?
  • Te mit tekintesz istenkáromlásnak? Hogyan reagálsz rá?


Vissza: VagyOK

Vissza: Evangelizáció

Személyes eszközök