Evangelizációs Bibliatanulmányozás

Forrás: Mekdsz Ötlettár (www.mekdsz.hu/otlettar)

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gyuraorsi (Vita | Szerkesztései) 2008. július 13., 18:23-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | legfrissebb változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Ide az Evangelizáció >>> Rendezvények vagy a VagyOK oldaláról juthattál.
Itt vagy most: VagyOK >>> VagyOK BT
Alpontok: Bibliodrámácska | Lectio Divina | Induktív bibliatanulmányozás | Képodráma | Evangelizációs Bibliatanulmányozás


Tusa Noémi nyári táboros szemináriumának vázlata, Nagy Gábor által átszerkesztve


Adjunk esélyt nem hívő barátainknak is, hogy Isten Igéje által megszólítva ők is személyesen találkozzanak Jézus Krisztussal! Hiszen az Ige ma is élő és ható, s nem tér vissza üresen…

Az evangelizációs Bibliatanulmányozás célja, hogy Jézust a Bibliában leírt "találkozásain" keresztül ismertesse meg nem hívőkkel. Ezt a beszélgetést kis csoportban érdemes tartani, hogy ez a megismerés személyes, mély élmény lehessen. A Bibliában le van írva Jézus személyes találkozása több, nagyon különböző hátterű, nem hívő emberrel. Egy-egy ilyen történetet olvasunk el, s beszélünk át a kiscsoportos találkozások alkalmával (a kiscsoport természetesen állhat egy emberből is :) - a szerk.). Tehát nem kész tényeket adunk, hanem egy párbeszéden keresztül, az adott történet megvitatása során tanulunk egyre többet Krisztus személyéről.

Tartalomjegyzék

Miért jó lehetőség?

Ez egy hatalmas lehetőség, hogy a nem hívő barátaink megismerjék, s rácsodálkozzanak Jézus Krisztusra a történetek alapján, s nekünk is, hívőknek, hiszen a beszélgetések során észre fogjuk venni, hogy egyre inkább megértjük a nem hívők gondolkozásmódját, s gyakran pont ők azok, akiknek feltűnik a történetben olyan fontos részlet, mely felett mi átsiklunk. Így mi is növekszünk hitünkben, s áldássá válnak a beszélgetések.

Kik jöhetnek?

Minden olyan embert meg lehet hívni egy ilyen kis csoportba, akit a Biblia - akár csak "egyszerű" szépirodalmi műként is - érdekel. Nem feltétel, hogy higgyen Istenben, sőt, rendkívül fontos, hogy ne a hívők (gondolatai) domináljanak a csoportbeszélgetések során.

Kik tarthatják az alkalmat?

A beszélgetés vezetőjének nem kell képzett vezetőnek lennie, ő csupán egy rövid bevezetést ad, s ha szükséges, kérdéseivel segíti a beszélgetést. Természetesen a vezetőnek tisztában kell lennie az adott "találkozás" fő üzeneteivel és a történet főbb fordulópontjaival. Ehhez természetesen szükség van felkészülésre, azaz az adott rész feletti elmélkedésre és imádkozásra. Ezt különböző, a Biblia tanulmányozásáról, hirdetéséről szóló könyvek segíthetik.

Könyv segítségképpen

Segítségképpen ajánlom Ada Lum: Az Ember Krisztus Jézus c. könyvét, melyben jó kérdések vannak a beszélgetés levezetéséhez és jegyzetek, amik segítenek a nehezebb fogalmak, szavak kifejtésében is (hasznos lehet még az Ötlettár hasábjain rövidesen megjelenő "Kánaáni-Magyar szótár" is, mely a nehezen megfogható, régies kifejezések (például megszentelődés) közérthetőbb formájú magyarázatát adja majd - a szerk.). Jó, ha az elején az evangéliumokból veszünk történeteket, melyekben Jézussal találkozik egy nem hívő ember, hogy barátaink azonosulhassanak a történetben szereplő emberrel. (Pl.: János 1:43-51, Jn 3:1-21, Jn 4:1-30 … ) De később átvehetünk olyan részeket is, melyek a Jó hírt foglalják össze. (Pl.: Ézsaiás 52:13-53:12, Róma 5:6-11, 2 Korinthus 5:17-21, Efezus 2:1-10, Filippi 2:5-11 …)

Táblázat

A beszélgetést segítő táblázat

További segítséget találhattok a Biblia tanulmányozásához a Diákkörös alkalmak Bibliatanulmányozás alpontjában.

Vissza: VagyOK

Vissza: Evangelizáció

Személyes eszközök